CAMINO DE SANTIAGO

 

 

 

Visez la Camino de 5 ani.

Acum 5 ani,din întâmplare am dat peste un articol într-o revista pentru femei.Unica sau Avantaje….una dintre acele reviste glossy .Pe ultima pagina,la secțiunea Călătorii era un articol,pe o pagina despre Camino,scris de o persoana  care făcuse Camino.Nu mai țin minte cuvintele scrise acolo,doar ca am rezonat incredibil cu subiectul.

Am început sa ma documentez.Sa înțeleg mai bine ce înseamna Camino.

Am citit cărți,am văzut filme,am cautat pe net .Si am fost surprinsa de multitudinea de informații despre Camino.

Site-uri întregi sunt dedicate Camino.

Si toate informațiile,absolut toate ,aveau o concluzie finala : Camino e absolut incredibil.

Schimba vieti,te marcheaza definitiv.

Am avut perioade cind am uitat de Camino.

Dar am avut și perioade în care visam nopți întregi ca sunt pe Camino. Ma trezeam dimineață cu o dorință incredibila sa plec.

Camino m-a chemat cu o putere incredibila .

Si tot Camino a hotărât când…și cum sa ajung acolo……

 

Pregătirea pentru plecare.

Luni: cu o săptămâna înainte de plecare…..

E luni,28 iulie.Nu am nici un plan pentru concediu.

E vara.Primesc un mail in care suntem anuntati ca trebuie sa ne efectuam concediile.Mai ales cele restante.Eu am 23 de zile de concediu de anul trecut.Plus concediul de anul asta.

O mulțime de zile.Varianta sa plec o luna jumătate iese din discuție. Cine îmi va aproba o asemenea perioada de timp  concediu ?

…Ma  hotărăsc. Voi pleca pe Camino. In acest moment nu am bani,nu am traseu,nu am bagaj,nu am NIMIC.

Doar dorință imensa de a pleca….

Ma gândesc sa plec prin 21 august.O luna îmi va fi suficienta de ma pregătesc…..

Gândul prinde contur în mintea mea. Il simt ca creste….Într-un fel ȘTIU ca voi pleca…

Dar…în fata mea sunt o mulțime de lucruri de pus la punct…de rezolvat….

Dar am O LUNA !  Am timp imens la dispoziție….

E bine.

Marti…cu o săptămâna înainte de plecare….

 Varianta sa plec în 21 august CADE ! Ori îmi iau concediu lunea viitoare ,ori deloc.

Lunea viitoare e MÂINE pentru mine.

Vreau sa fac Camino.Sunt debusolata total.Cum sa plec săptămâna viitoare pe Camino ,în condițiile în care nu am pregătit NIMIC .Pare o UTOPIE.

Dar,indiferent de acest lucru ,vreau sa plec,Oare o sa si pot ?

Miercuri….cu 6 zile înainte de plecare

Hotărârea am luat-o.De luni deja.E miercuri…..

Si începând  de miercuri începe incredibila sincronizare a Universului.

Sunt anuntata ca bonusurile anuale au fost aprobate.Si ca vor fi platite in data de 5 august.

Sun timid și  întreb  dacă as putea avea mai devreme banii în cont. Răspunsul e DA.Doar sa trimit un mail prin care sa cer acest lucru.

Scriu mailul, am acceptul…..

Vreau sa merg pe Camino.Am banii.Nu am traseu,nu am bilete de avion,nu am echipament.

Toate informațiile despre Camino iți atrag atenția ca cel mai important când pornești  la drum e încălțămintea.

Am citit site-uri întregi despre pro și contra referitoare la tipul de încălțăminte .Bocanci.Sandale de munte.Papuci de alergare.Ghete de treeking. O tona de informații. Am citit părerile celor care au fost pe Camino.Am văzut poze..Ceata totala !!!! Eu nu am urcat Niciodată PE MUNTE.Pentru mine toate aceste informații sunt  noi .Sunt debusolata complet.Dar,în inconștienta celui care își dorește mult un anumit lucru,nu îmi fac nici o problema.

O rog pe Simona sa îmi caute bilete de avion.Ma întreba unde vreau sa ajung.

Chiar asa unde vreau sa ajung ? Am 3 săptămâni de concediu.E clar ca voi porni de Camino de la un anumit punct.Dar de unde ?

Reintru rapid pe site-urile de informații despre etapele de pe Camino.

Găsesc un site care iți împarte Camino pe etape,cu nr de km,cu localitatea de plecare și localitatea de sosite,cu profilul traseului din km în km….

Calculez zilele pe care le am la dispoziție. Inițial vreau sa pornesc din Burgos. Recalculez încă o data și îmi dau seama ca nu voi avea atâtea zile la dispoziție.

Deci varianta care intra în calcul e Leon.

Leon e la 311 km de Santiago .E  punctul de plecare a ultimei parți din Camino Francez.

Verific posibilitatea de a ajunge la Leon. Constat ca Leon e la o distanta apreciabila de Barcelona,unde intenționez sa zbor.

Verific cum pot ajunge la Leon ( avion,tren,autobus ).Am un tren din Barcelona.Face 11 ore până la Leon .

Verific și avioanele.Exista zboruri din Barcelona spre Leon miercuri și duminica.Miercuri…e convenabil….suna bine.Site-urile de rezervări îmi da un cost de 121 Euro.

Ma decid rapid.Voi lua avionul.

Verific și returul cu avionul din Santiago către Barcelona.Aici e Ok,sunt zboruri zilnice către Barcelona din Santiago….deci am traseul în cap.

E și Wizz Air…care zboară din Cluj către Barcelona…..mi-e clar.

O rog pe Simona sa îmi caute bilete de avion :Cluj-Barcelona ,marți,5 august Barcelona –Leon-miercuri : 6 august Si retur :Santiago de Compostela-Barcelona : 19 august,Barcelona Cluj : 19 august.

E un pic mirata,dar nu pune întrebări.

Dupa  2 ore ma anunța ca varianta cu Wizz Air e mai scumpa ca si Lufthansa,cu escala la Munich ! Wow….unde e ideea de ieftin la companiile Low cost ?.

Nu ma mir foarte tare,dintotdeauna mi-a fost frica de reclamele care te anunțau ca x serviciu,produs costa cu 70 % mai ieftin decât prețul normal.

Oricum ,sunt în faza în care nu am de ales.Trebuie sa plec marți,ca sa pot lua avionul de miercuri către Leon. Îmi mai calculez încă o date zilele pe  și hotărăsc ( într-un ultim moment de inspirație divina ) sa îmi iau biletele de întoarcere în 20 august.

Asta este ! E miercuri,și biletele de avion sunt rezervate.

E miercuri la amiaza. Încă nu am spus nimic,nimănui.

 

Când visam la Camino,știam ca în momentul în care ma voi hotărî,pentru echipament ii voi suna pe Lili și Florin.

Îmi fac curaj….și o sun pe Lili.Ii spun repede,fără sa respir ca vreau sa merg pe Camino și am nevoie de echipament.Ma întreabă ce e aia Camino,ii explic în 2 fraze…ii spun ca vreau sa fac 311 km pe jos….și  aștept reacția .Prima ei întrebare : De ce nu un SPA de 5 stele ?  Si ii răspund : pentru ca îmi doresc FOARTE TARE sa fac asta. Lili,nu ma dezamăgește ! Îmi răspunde :M-ai convins ! Nu știu despre ce e vorba,dar lasă-ma 15 minute și te sun înapoi. Ma resuna și ne hotărâm sa merg până la ei ,ca sa discutam concret de ce am nevoie.Nici măcar o singura clipa nu m-am îndoit ca problema e ca și rezolvata.Pe Lili și Florin doar trebuie sa ii suni și sa le spui sa sara, ei te întreabă cit te sus.…De data asta au sărit sus de tot !.

Ajung la Lili și Florin acasă. E  aproape seara.Sunt primii cărora le împărtășesc detalii..și faptul ca chiar voi pleca.Pe când ajung…Florin ma așteaptă cu o bere… Lili cu lap-top-ul deschis.Deja își făcuse temele  și era la curent cu tot ce presupunea acest drum.

A dat deja 3 telefoane ! Are notat pe 2 pagini  tot ce a considerat ca am nevoie.Practic lista mea de echipament ERA DEJA FĂCUTA !.

Încep discuțiile tehnice dintre ea și Florin.De nicăieri apar 4 rucsaci de diferite dimensiuni .Bete de trekking,lanterna de noapte,bidon de apa .Plus numere de telefon pentru bocanci/ghete/sandale/pantofi.

Lili deja vorbise cu o prietena de a ei maratonista,care i-a explicat ca am nevoie de ghete de munte ,plus  sandale de munte.

Intre timp a vorbit și cu prietenul lor de la Cluj,care a lăsat un număr de telefon,unde sa sun  sa mi se explice exact de ce ghete am nevoie.

Lili mai verifica inca o data, lista .Eu am luat lista de pe net,postata de un pelerin care a facut Camino.Plus lista care se gaseste la finalul cartii lui Judith Pelea : Camino

Verificam inclusiv lista de medicamente…

Le arat poze de pe Camino,postate pe Facebook de către doi băieți care au făcut Camino: »Alex și Dani pe Camino » .Cu ajutorul pozelor înțeleg și ei mai bine despre ce este vorba.

Le simt entuziasmul și bucuria ca m-am decis ca fac asta.I-am simțit atunci ca sunt 100 % alături de mine.  Am fost fericita.

Simbata…2 zile inainte de plecare

Lili ma ia dimineața la 7 din fata casei.Mergem la Cluj.Sa îmi cumpăr echipamentul.

Pe drum vorbește la telefon  încontinuu,deja știe exact unde trebuie sa ajungem , ce sa cumpăram. Alegerea e făcuta : pantofi de maraton plus sandale de munte.

Toata lumea a scos din calcul ghetele de munte pentru mine,având în vedere ca sunt sedentara ,grasa și cu 0 km făcuți pe trotuar în mijlocul orașului. Nu îmi bat capul.Pentru ca și-l bat ei …încercând sa găsească cea mai buna soluție pentru mine.Zimbesc ,pentru ca toți specialiștii cu care s-a vorbit pentru echipamentul meu ,ma întreabă  dacă eu sunt conștientă de ceea ce ma așteaptă,va ca fi greu,și complicat și bla-bla. Eu zimbesc în sinea mea.Nu,habar n-am ce ma așteaptă. Ar trebui ? Vreau sa plec pe Camino.Nu e suficient ? Restul sunt detalii tehnice .

Una peste alta,sâmbăta la ora 15 am tot echipamentul pregătit. Eu nu am făcut nimic,totul a fost cumpărat  și validat de Lili,împreună cu o «  gașcă de specialiști » care au dezbatul 4 ore dacă marca de papuci e potrivita ,ce tip de tricou,ce bandaje,ce lanterna,etc,etc….Eu am ales doar perechea de rezerva .Care nu sunt sandale.Le-am încălțat și nu m-am simțit comoda cu ele .Am ales o pereche de papuci de alergare  împotriva tuturor specialiștilor .E mica mea victorie personala !

E sâmbăta. Într-un mod incredibil : Am banii.Am traseu.Am bilete de avion, am echipament.

Inca nu știe nimeni ca plec.

Nu am chef ,nici răbdare sa explic ce e Camino.

Nu am chef sa explic de ce Camino și nu SPA 5 stele.

Nu am chef sa explic ca e o chestie personala , nu un pelerinaj religios gen « Nicula »..

Duminica..cu o zi înainte de plecare :

Asta e,trebuie sa îmi fac curaj :sa anunț familia și la job ca voi lipsi.

Ii anunț ca voi pleca în Spania …ca am găsit o oferta LAST MINUTE ( ce…nu e asa ? m-am hotărât abia luni ),ca e foarte ieftin (  5 Euro cazarea pare ieftin,nu ) ,ca voi vizita orașele din nordul Spaniei,într-un tur organizat ( ma rog…e organizat nu ? ) și ca stau 3 săptămâni. End of story !

Aceste rânduri au fost scrise înainte de plecare .

 

Camino de Santiago (Profile1)

 

Camino de Santiago (Profile2)

 

IMG-20140804-00039
Bagajul…inainte de a-l impacheta

Nu am ținut un jurnal pe Camino. Insa la sfârșitul fiecare zile,am scris un mail.

In paginile de mai jos sunt mailurile scrise pe Camino……

Punct plecare :LEON

 

IMG-20140806-00048.jpg

León-20140806-00049.jpg
Leon.Cu o seara inainte mi-am vopsit parul ROSU ! A fost declaratia mea de independenta.

León-20140806-00063.jpg

León-20140806-00071.jpg

 

León-20140806-00073.jpg

Valdefresno-20140806-00061
Sunt OFICIAL pelerin.Cu acte in regula !

Ziua 1 :08/07/2014 06:16 PM

Am terminat prima zi.Am pornit la 6 dimineața din Leon și la ora 13 am ajuns la capăt. In total 24.5 km.

Drumul este incredibil.Printre sate și dealuri, când pe drumuri de pământ ,când paralel cu asfaltul.Este semnalizat din km în km.Ca un drum național. Ceea ce pentru spanioli este.

Pina în ultima parte a drumului nu m-a durut nimic.Ultimii 2 km au fost însa infernali.Vedeam satul și aveam impresia ca e la 200 de m.

Picioarele ma dor. Nu am bășici,dar la piciorul drept am ceva ( nu bășica,nu bătătura) da ceva care ma doare.

M-am dat cu toate cremele pe care le am în bagaj.

Dupa ce am sosit,m-am cazat,am făcut dus și am dormit.Acum m-am trezit.

Ceea ce e absolut fascinant este solidaritatea care se naște pe drum.Deja ne cunoaștem,ne salutam ca doar toți simțim același lucru,avem același obiectiv.

Spaniolii nu vorbesc o boaba engleza și într-un fel incredibil toți ne înțelegem. Habar n-am cum.

Pot doar sa spun ca intradevar Camino e o adevărata religie în Spania. Toti te saluta,iți sar în ajutor,drumul e marcat, sunt mese la biserica zilnic pentru rugăciuni de binecuvântare a pelerinilor.

Miine 31 km.Vedem ce iese.Ca azi am fost cu norocul începătorului.

 

IMG-20140807-00085

 

 

 

San Andrés del Rabanedo-20140807-00084
Prima borna din camino -ul meu. 310 km pina la destinatie.

DSCN3078

 

 

DSCN3050

DSCN3060

 

 

DSCN3073
Camino e marcat cu o sageata galbena si o scoica.

 

DSCN3066

DSCN3059.JPG

DSCN3093
Seara ,la cina pelerinilor.

Ziua 2.08/08/2014 06:48 PM

Coșmar.

Plus câteva povesti frumoase.

Treizeci și doi km infiniți. Am pornit la sase fără un sfert și am terminat la sase după-amiaza.

In ultimii trei km am vrut sa plâng ,am înjurat cu voce tare cit am putut și m-am rugat.

Cazare într-un albergue  municipal. Stau într-un pat supraetajat deasupra unui italian cu ochelari.

Sunt rupta moarta,dar aceasta zi sigur va face parte din poveste.

Miine ….la drum.Dana rupta pe camino-)))

DSCN3100.JPG
Rasarit de soare.

 

 

DSCN3111

DSCN3138

 

 

 

DSCN3146
Pe Camino gasesti….unde nici nu te astepti…mici tarabe…cu de toate….poti lua/minca/bea cit vrei…si la sfirsit faci o donatie. Dontativo in mijlocul cimpului in drum spre Astroga.

 

 

 

DSCN3147
Voluntar roman pe Camino.

 

 

DSCN3134
Biserica de pe drum,intr-un sat cu 15 case.
DSCN3169
Ma apropiu de Astroga.Coafura rezista.
DSCN3174
Cu imaginea asta in fata ochilor am venit vreo 6 km…ultimii 6 km…vedeam Astroga….si nu mai ajungeam.Am belit ochii la placa aia pe care scria SPA  ..si ma gindeam ca ,Camino,Universul si ingerii mei pazitori fac misto de mine.  Marsaluind inventam injuraturi in limba romina.In fata mea se tira o nemtoica.Banuiesc ca ea recita din Kant.
DSCN3193
Astroga.Centru construt de Gaudi.Fabulos.

 

DSCN3182
JOSE.Doctor ortoped impreuna cu o grupa de  Studenti la medicina -Voluntari pe camino.

 

 

DSCN3199
Astroga.Slujba de binecuvintare.O sageata din cele puse in fata altarului e a mea.

DSCN3186

DSCN3203.JPG

 

Ziua 3 Dată: 9 august 2014, 19:33:12 GMT+3

Subiect: Ziua 3

 

Azi doar 21 km. Dupa ziua infernala de ieri am crezut ca azi va fi parfum,însa ultimi 3 km i-am făcut târându-ma. Totuși am ajuns la o ora umana în Spania ( 14).Aici sunt 35 grade la umbra și  dacă te prinde ziua pe drum ești mâncat. Am ajuns într-un sat absolut incredibil.Are 40 de locuitori și poate poate găzdui 200 de pelerini.

E ora 17 și e plin peste tot.Se vorbesc toate limbile pământului. Stau la un albergue ( 5 euro ) care poate rivaliza cu orice pensiune de 5 margarete de la noi.

Ma îngrijorează un pic faptul ca mai am 4 etape cu peste 30 de km .Până la ora 11 am un ritm bun,dar vine căldura și te lovește guta. In perioada asta a anului ,la ritmul pe care îl am 20 de km sunt de bun simt. Asta înseamna ca ar trebui sa sar vreo 30 km ca sa merg relaxata.Vad.Noaptea e un sfetnic bun.

Cu picioarele OK.Vad în jurul meu niște răni de toată grozăvia,entorse,tendinite….deocamdată la mine e ok.

Miine…o noua zi.

Dana….pelerin catre santiago

 

PS .Da un fw si lui Lili .Porcăria asta de BB nu reușește sa trimită și către ea.

DSCN3211

 

DSCN3218
Pauza la birtul satului.
DSCN3233
La 30 de grade,cu soarele in cap,nu iti ramine decit CREDINTA…ca vei ajunge….la un moment dat…cu bine…..

 

DSCN3220
Spania,sec 21. Pe Camino asa se comunica. Si functioneaza !
DSCN3237
Biserica…..dintr-un mic satuc. ( memo mental: oare cum o arata Catedrala de la Santiago ? )

DSCN3247

 

DSCN3252
aaa…pe Camino iti lasi pantofii la intare.Afara ! Always !
DSCN3243
si iti speli hainele cu mina….
Copy of IMG-20140809-00110
Dupa slujba de bnecuvintare

 

 

Ziua 4 From: Dana Chioran  Sent: 08/10/2014 02:58 PM GMT

Subject: Ziua 4 .Parfum de femeie-))))

Aseară am decis sa sar etapa cu Cruz del Fero și sa iau un taxi.Bine,m-a ajutat și faptul ca la albergue aveau  serviciu de taxi.Cred ca știau ei de ce.M-am perpelit toată seara dacă am făcut bine sau nu.

Dar hotărârea am luat-o.

Doamne,ce fata deșteaptă am fost !

Taxi m-a luat la ora 9.A urcat ,a tot urcat…am ajuns la Cruz del Fero,a oprit,am lăsat pietrele,am zis doua mulțumiri si m-am urcat în taxi.

Coborârea a fost infernala.20 de km în cap.Mi-a fost rău în mașina. Ma uitam la aia cum se chinuie sa coboare și ma gândeam ca dacă nu avem inspirația ( mulțumesc Doamne ! ) Sa sar etapa aia rămâneam pe munte.

Una peste alta pietrele sunt pe munte,undeva în nordul Spaniei.Doamne ajuta !

DSCN3264

DSCN3263
Se spune ca la inceputul drumului poti lua cu tine niste pietre pe care le cari in bagaj pina la Cruz  Del Ferro.Pietrele reprezinta o greutate pe care vrei sa o lasi simbolic pe Camino.Am carat cu mine piatra mea si pietre pentru prietenii mei.

 

 

Am ajuns în primul oraș ,am vizitat un castel fabulos din nu- știu- ce -secol,am băut o cafea și am luat-o din loc.

Ca sa ies din oraș mi-a luat o groaza de timp.

Una peste alta am ieșit și am venit 10 km pe un drum senzațional. Ziua a fost înnorată deci timp perfect.

In penultimul sat înainte de destinație m-am pierdut.Nimeni pe drum.Apare un bătrânel în mașina( eu stăteam în mijlocul unui sens giratoriu).Îmi explica în spaniola….o pornesc la drum. Găsesc semnul cu săgeata …bag eu ce bag…iar ma pierd ! Iar apare același bătrânel. Se uita la mine ,ma întreabă unde vreau sa ajung,ii spun , ma ia în mașina și ma aduce până la destinație. Intre timp începe ploaia !!!!

Deci …zi minunata !

Desi am făcut putini km am înaintat serios.

Acum sunt mai relaxata .Am tăiat din km,deci pot merge într-un ritm relaxat.

Singura chestie e ca am pierdut gașca. 3 zile am mers toți cei care am pornit din Leon…deja ne cunoșteam.

Am ajuns la Cacabelos….și nu cunosc pe nimeni. In schimb ăștia se cunosc …cum apare unul toți sar: HOLA ! Ai ajuns!!! Ești bine ???

Spiritul pe Camino e extraordinar.

Picioarele sunt ok.Nu am nici o rana.Papucii sunt bestiali.

De doua zile merg cu perechea a doua și pot sa spun ca sunt excepționali. Mai ales ca traseul a fost mai mult urban…

Daca veneam cu ghete și sandale eram mâncata !!!!!

Doamne ajuta -le la aia cu papucii.Da! Cheia sunt pantofii.Aia cu ghete sunt rupți. La 35 de grade pe traseu urban…au niște răni groaznice.

Una peste alta,nu e rau.

Dana…la 200 km si ceva de compostela.

 

DSCN3279

 

 

 

DSCN3299
Pe Camino semnele sunt peste tot.Totul e sa fi atent.

 

DSCN3305
Cacabelos.Slujbele de binecuvintare a pelerinilor se tin in fiecare seara incepind de la ora 19 in toate bisericile de pe Camino

 

 

 

 

 

Ziua 5  From: Dana Chioran  Sent: 08/11/2014 02:26 PM GMT

Subject: Ziua 5

 

18.5 km din care 10 pe munte.

Primii 8 km i-am băgat rapid de la 6 la 8.45.M-am oprit sa beau cafea,ma uit în ghid 2 posibilități: prima pe lingă șoseaua  națională și a doua ,recomandata de boul ala care a scris ghidul pe munte,floricele,pasarele.

Zic: dacă omu’ zice ca aia e varianta recomandata ma bag și eu.

Ajung la intersecția celor 2 posibilități și dau sa urc.Ma oprește o tanti spanioloaica și ma întreabă dacă sunt sigura ca pe acolo vreau.Eu,ca omu serios cu ghid scris în limba engleza zic da. Îmi zice ca traseul e greu.Eu ma gândesc ca idiotu’ cu ghidu se gândește ca vor fi pe Camino și tantici grase la prima lor experiență .

Bai și urc.Da urc. Si iară urc.Drumul splendid.Pini în stânga, flori în dreapta.Ce mai poezie .Încep sa vad șoseaua din ce în ce mai mica.Frumos zic.

Ma uit pe ghid si vad ca am de urcat 6 km si 4 sa cobor.

Si….greșesc citind harta,nu sunt atenta la semne,eu deduc ca am urcat 6 km ca deja urcam de o veșnicie și la primul drum în jos încep sa cobor.Deja eram premiata….drumul frumos…

Cobor eu ce cobor și iar încep sa urc. Si urc. Si urc. Si cald. Si urc……

Si îmi dau seama ca m-am pierdut.

Zic: ma duc înainte  ca drumul  tot ma  va scoate undeva.

Si bag ….și bag …….si rămân fără apa….

La un moment dat după ce urc de îmi iese pe nas ,ajung la o răscruce si vad semnul.

De fapt în loc sa tai creasta eu am înconjurat tot muntele.

Bai nici țipenie de om 4 ore.

La un moment dat ,sub un pom, de nicăieri apare un tânăr. Ma întreabă dacă sunt ok , îmi da apa lui ,după care dispare.Asa pur și simplu.

Camino are grija de pelerinii lui in cele mai neașteptate moduri.

Tinarul dispare, eu continui sa merg,iar urc .Ma gândesc ca nu se mai termina.Conform ghid tot ce am urcat în 6.4 km trebuie  sa cobor în 3.

Dau în sosea înainte de coborâre .Ma așez în mijlocul șoselei.

Dupa 3 min apare o mașină cu ceva muncitori.Aia opresc se uita ca la urs la mine.Ma întreabă ce naiba caut aici ca ,Camino e jos pe lângă sosea ( știu și eu, mersi,dar boul cu ghidu’ zice ca Camino meu trece pe aici ) îmi explica pe unde sa cobor ,eu nu ma mișc din mijlocul drumului și până la urma ma sui la ei în mașină .

Ma coboară ei pe un drum de formula 15 în jos și în 10 min ajung la albergue.

Grasias DIO.

DSCN3317
pe Camino te trezesti la 5.30-6…si cel tirziu la 6.30 pornesti la drum.Asta ca sa nu fi nevoit sa mergi cu soarele in cap la amiaza.la iesirea din cacabelos…ora 6.10.in fata mea unii mai harnici ca mine-))))

 

DSCN3322

 

 

DSCN3323
Ora 8.30.Intrarea in sat…impreuna cu soarele..

 

 

DSCN3325
In pas voios spre cafea….

 

DSCN3326

CAMINO e marcat cu o săgeata galbena.Marcajul e ca la un drum național. La fiecare intersecție…fie ea cit de mica….ai un marcaj.Deci….( teoretic) nu ai cum sa te pierzi ! Asta e o lecție importanta pe Camino :TREBUIE SA FI ATENT LA SEMNE !

 

 

 

DSCN3330

Precum spuneam: Trebuie sa fi atent la semne !!! Pe lingă placa asta mare unde scrie explicit ca traseul e pentru aia pregătiți,Camino mi-a mai trimis și o tantica sa ma întrebe explicit dacă pe aici vreau sa merg ! Eu Batman-Batman ! zic DA,CLAR ! Ca asa zice ghidu ‘ .

 

 

 

DSCN3336

 

 

DSCN3356

Înconjurând muntele.Singura chestie care m-a liniștit au fost cele 2 urme paralele pe drum. Deducție la 35 de grade pe un munte pierduta în Spania : or fi urme de mașina. Deci drumul duce undeva.Sa ne calmam ,zic.Intre timp admiram vegetația. Constatare : la ăștia pomii + plantele ornamentale care în RO costa o căruța de bani cresc ca și buruienile.Memo mental: super mega afacere.Totul e sa și găsești cumpărătorii ( aka fraierii ! ).Memo mental 2 ( hei,erau 35 de grade ! ) ..unul dintre ei sunt eu.Memo mental 3 ( ma plictiseam,ce naiba ! ) : ai auzit de aclimatizare ? Nuuuu ! Bun,e clar ! pregătește cardu !

 

 

DSCN3360

Eheeee !!!! Ce v-am spus ! Semnele sunt peste tot ! ….când am văzut placa cu Cafe Bar am fost cel mai fericit pământean ( da,știu…putin blonda,putin cretinoida,da na ! ).Eram ca beduinii în desert care au zărit oaza. Totul a durat 2.30 sec  până când am citit scrisul ala mic…si galben…. Acolo ma anunța ca mai am 7.5 km .Definiția disperării a căpătat noi valente .Plus vreo 5 adjective.Conjugate la gerunziu ! ( adjectivele nu se conjuga la gerunziu ??? Ziceți ??? )

 

 

 

 

Ziua 6   From: Dana Chioran

Sent: 08/12/2014 11:51 AM GMT  Subject: Ziua 6

Am ajuns la jumatatea drumului…..Mai am 150 km pina la Santiago.

Azi,pornesc de dimineata de la alberghe- ul relativ mizerabil la care am dormit.

Aseara prima surpriza incep sa ma ajunga gasca de la Leon din urma.

Primii pe care ii vad la albergue sunt cei doi asiatici ( mama și fiu ) cu care am pornit de la Leon.Ei au fost primii pelerini pe care i-am întâlnit.

Pe seara apare  primul italian ( din cei 7 din prima seara ).Eu abia am ajuns aici cu un jump cu mașina si ei m-au ajuns din urma.

Una peste alta ne pupam de parca suntem amici de o vesnicie.

Deci pornesc dimineața. Întuneric bezna.Bag cei 7 km până la prima cafea ,ajung în satul în care ma hotărăsc sa fac pauza și constat ca deja am început sa ma armonizez cu peisajul.Cer in spaniola : cafe con leche,zuma di aranha si dolce.

In timp ce îmi beau cafeaua apar alți 2 din italienii din prima zi: soț și soție în jur de 70 de ani domnul,e a 4 oara când fac Camino.

Ne bucuram,ne pupam….

Ieri toată ziua singura și acum de odată hop! apare gașca din urma.

Mergem împreuna câțiva km buni si….începe urcușul.

Boul cu ghidul a zis ca trebuie  sa urc și azi…deci ieri m-a pregătit pentru ziua de azi.

Ne apucam de urcat…si incepe ploia.

Italienii trec pe lingă mine….în spate e doar bătrânelul …

Urcam ….și ploua….. și ploua….

La un moment dat bătrânelul ma depășește…

Încerc sa ma țin după el și nu pot !!!

Am reușit sa țin pasul cu ei doar vreo 2 km…

Daca și  bătrânelul de 70 ani  m-a depășit,înseamna ca John ( omu’ care a scris ghidul ) nu e chiar tâmpit.

Sunt singura pe munte.Ploua mocănește și eu urc printr-un decor de poveste.

Am un ritm de 2.5 km pe ora pe o panta de iți vine rău.

Până în vârf sunt 3 opriri.

La a doua oprire sunt deja leoarca….

Ultima parte m-am mișcat în ritm mai alert ca deja simțeam frigul în oase.

Am ajuns la O’Cebreiro care e cel mai înalt vârf ( 1300) înainte de Compostela. Se spune ca de aici poți vedea Compostela dacă e vreme buna.

Satul are 50 locuitori și  sunt 200 pelerini.

Uda leoarca,rupta în gura,am intrat în primul hotel și m-am cazat.Asta ca premiu pentru reușita de azi.Nu vreau azi sa dorm cu alți 120 oameni în camera .Vreau dus si șampon !

Dana ,la 150 km de compostela

DSCN3375

 

DSCN3376
Barbara.Polonia
DSCN3380
Marco.Italia

 

 

 

DSCN3379
Poti face camino calare….

 

DSCN3422
Sau cu bicicleta
DSCN3411
Why not ???

 

 

 

DSCN3418
Asiatica care a facut tot camino tragind dupa ea un carucior…

 

DSCN3431
OCebreio…uda leoarca

 

 

DSCN3438
Liz Texas

 

DSCN3440
Slujba de binecuvintare.Tradusa simultam in 5 limbi pe plasmele instalate in biserica

 

 

Ziua 7   From: Dana Chioran

Sent: 08/13/2014 02:19 PM GMT

Subject: Ziua 7   Agonie….

21.3 km.tot ce m-am chinuit ieri sa urc,azi a trebuit sa ii cobor.

John ( omu’ cu ghidu ) a zis ca sa avem grija,ca e greu la coborâre.

Dear John.Te iubesc.Cum ai tu dreptate.Love,Dana.

Ma scol dimineață mai târziu. La ora 6.30 ,la 1300 m ploua și era o ceata de nu vedeai în fata la 2 m.Ma apuc voinicește de drum și peste 500 de m ma apuca o durere infernala în soldul stâng. E noutate! Până acum m-a durut piciorul drept. Probabil ca acum mi se așează oasele,zic….dar chiar în halul asta sa doară ?

Cobor.Ceata și burniță. Kafka !

Noroc cu ieri,după ce Anca mi-a scris ca în zona ploua mi-am mai cumpărat un poncho de ploaie,care l-am tras peste foita de ploaie .Am toate hainele pe mine ! Si tot mi-e frig ! Acum doua zile behaiam de cald,acum îmi cad dinții din gura.

Cobor cu frina trasa.Am niste dureri agonizante !

Ma ajung din urma și ultimii italieni !

Pe vârful muntelui cele doua Roberta,si apoi peste 1 km Stefano. Ala când ma vede urla de la 200 de m.Ne pupam de zici ca am făcut împreuna războiul !

Mergem împreuna 1 km si ne despărțim. Ne-am dat întâlnire în 19 la Santiago.

Cobor cu ochii în pământ. Deja știu. Când merg cu capul în jos e nasol.Ori ma doare ceva ,ori nu mai am energie.

Peisajul de vis.Cam ca la noi în orientali în zona Vatra Dornei.

Ploua în continuare și e frig.

Dupa 15.2 km nu mai pot. Deși m-am oprit din 3 în 3 km abia la km 15 îmi scot gelul si ma frec pe picioare.Consum trei sferturi,pornesc,nu simt nimic in bine.Abia peste cam o juma’ de ora simt ca durerea în sold ma lasă ,dar tălpile ma ustura de nu mai pot.

Cobor în cap pe un drum de vis.

Ma opresc din când in când sa fac poze,ca sa le vad ulterior acasă.

In ultimii 6 km ma opresc la fiecare km.Vin încet. Vad satul unde se termina etapa de azi .E undeva în vale.

Mai mult târându-ma intru în sat,trec de albergue municipal ( 5 euro ) și ma cazez la o pensiune super draguță cu 9 euro.

Azi am învățat sa îmi fac selfie-))))

Mi-am tras niște poze cu aparatu’ cu mine în prim plan.Cum ieri m-am spălat pe cap,nu mai sunt roșie pe par sunt ROZ.

Am parul roz,îmi trag selfieuri. Sunt ca o pitzipoanca !( Foarte tare ma distrez ! )

Dana, marsaliuind  pe undeva prin nordul Spaniei !

PS.Anca,verifica vremea în zona Sarria  mâine. Daca zici ca nu ploua îmi arunc poncho pe care l-am cumpărat ieri.

DSCN3444
Dimineata…..Fara rasarit….ceata…frig….brrr
DSCN3448
Cu toate hainele pe mine

 

DSCN3457
Cele doua Roberta….

 

 

DSCN3453
Cota 1270….dupa 2 ore de bijbiit prin ceata ….

 

DSCN3456
Pe Camino …..tarta lasata in drumul pelerinilor.Cu data expirarii .Primul venit,primul servit…. ( si da !!!! e gratis… )

 

DSCN3497
Se face lumina.Trebuie sa ajung undeva jos ….la vale….

 

 

DSCN3470
Apare Stefano-)))
DSCN3476
SMS ul zilei

DSCN3477

Pe Camino începi sa arunci ce e în plus în bagaj.Da,poți sa cari sute de km în bagaj : tampoane demachiante,farduri și parfumuri,cleme de rufe,4 perechi de șlapi asortați cu cele 5 tricouri de firma ,medicamente sa faci bine locuitorii a 6 sate ,plus animalele lor, creme epilatoare ,creme hidratante,șosete asortate cu cele 5 tricouri. Daca te tine . Sau dacă ești prost ! OK…recunosc…eu am început sa arunc după ziua 4…..până atunci mentalul meu mi-a adus 3 argumente pe secunda ca voi avea nevoie de șervețele demachiante !!! și de cele 6 perechi de șosete.

 

DSCN3461

TA-NA-NA !!!! Primul selfie ! ( Nu săriți ca turbații…am avut la mine un aparat de fotografiat nu un Smartphone ) ( ma rog,nu ca as știi sa fac selfieuri cu Smartphone- ul.)

DSCN3496
Lost in nordul Spaniei…..

 

 

 

DSCN3512

DSCN3518

Albergue Triacastela.9 Euro. Al meu…patul de sus….A..by the way…pe Camino dormi în ordinea sosirii…Nu contează religia,sexul,naționalitatea sau vârsta. In definitiv toți am trudit la fel . Sa dormi sus e naspa… De obicei patul de  jos e mai comod…Da na’…după zeci de km…e bine oricum….Pentru mine,după ziua nasola …a fost ca-si-cum as fi aterizat într-un SPA de 10 stele ultra-all-inclusiv .Clar  m-am declarat super mega hyper fericita. In momentul ala era maxim !

DSCN3523

Triacastela.Pe ulița asta era înșirate 7 restaurante. Ok…e clar ca ne cunoșteam toți pe o distanta de 1 km….

DSCN3524
Sa mincam paella..zic…
DSCN3526
Triacastela…biserica.Una dintre cele mai frumoase slujbe de pe Camino la care am asistat..

 

 

 

From: Dana Chioran  Sent: 08/14/2014 02:29 PM GMT

Subject: Ziua 8  Din ciclul :Daca viata iți da lămâi fa o limonada,

Azi a fost perfect.

Nu m-a durut nimic ,și am mers lejer .Dupa ziua de ieri probabil lui Camino I s-a făcut mila de mine.-)))

Am mai bifat 22.9 km și cred ca azi mai puteam face încă câțiva km,dar următoarea destinație cu cazare era la 7 km… am zis sa nu îmi forțez norocul.

Draga  John.Propunerea ta de traseu prin SanXil a fost perfecta.Am trecut printr-un peisaj ca din basme.Mi-e greu sa vi-l descriu,drumul se vede ca e vechi se sute de ani Sper ca pozele sa va lase sa va faceți o idee.

Am ajuns la Sarria,care e orașul din care pornesc cei care doresc sa facă ultimii 100 de km ,ca sa primească Compostela (diploma oficiala de pelerin )

De aici,conform celor citite drumul se aglomerează pentru ca multi pornesc de aici.

John a zis sa ma opresc la Sarria,însa nu am rezonat cu orașul. Asa ca am mers mai departe și m-am oprit în localitatea imediat următoare ( asta după ce am luat în piept un deal de deal…)

La prima pensiune nu am găsit locuri…dar,pentru ca Camino si DIO ma iubesc am nimerit dupa 1.5 km la o pensiune ( albergue) privata absolut senzaționala. Sunt ca într-un concediu de 5 stele!!!

Camino iți oferă în fiecare zi o alta priveliște,o alta imagine,un alt sentiment.Sunt absolut șocata de aceste schimbări. Pe Camino nici o zi nu e egala cu cealaltă.

Dana,cu un pahar de sangria in brate,pe un șezlong cu o priveliște de nationalgeografic in fata,mulțumind pentru toate lucrurile minunate pe care mi se întâmpla.

PS.Mai am 100 de km până Santiago de Compostela.

Anca,mâine John zice ca tre sa ajung la Portomarin. Arunc polarul?

 

DSCN3546

 

 

DSCN3564

DSCN3569

 

DSCN3559

 

DSCN3573

 

 

 

 

 

 

Sarria-20140814-119

 

 

Ziua 9

Din ciclul: Prea multa limonada strica,sau „ba pa matii „…azi a fost ziua Kusturica .

Ma scol eu dimineață după minunata ziua de ieri,și la 7 pornesc.

Ceata de nu vedeam la 2 m ,frig ( da am polar ).Bag în spatele unui grup care avea lanterne,mie mi-e lene sa mi-o scot.

Merg rapid și stabilesc recordul meu pe Camino: 7.8 km în o ora și 40 de minute.la 8 si 30 trec de borna care arata 100 de km până la Compostela. Sunt tare !!!

John zice ca tre sa dorm la Portomarin. Eu de aseară zic ca pot mai mult ,si îmi stabilesc ținta Gonzar,la 7.8 km de Portomarin.

La 10 -încă ceata,vaci în jur.Merg bine,și la un moment dat vad un grajd în vale,și pelerini stând in fata lui.Ajung si eu si zic sa ma opresc  sa fac o pauza. Când ajung în fata grajdului îmi cade fata: înauntru un butic de 5 stele,care vindea echipament ultimul răcnet,de la papuci,la tricouri cu 100 de euro.Ca în bancul cu aia în desert care visau apa și beduinii vindeau cravate .

Mai merg câțiva km si după colt în mijlocul câmpului o terasa super mega:totul lemn si piatra,fântâna cu apa susurând , în boxe cânta un spaniol live de iți venea sa iți tai venele.

Inca e ceata și după faza cu grajdul și terasa zic ca sunt intru-un film. Inca nu ma hotărăsc care.

Ajung la Portomarim. Frumos.Un oraș cățărat pe un deal la poalele unui lac.Urc niște trepte (multe) sa intru în oraș,asta după ce cobor în cap de pe deal ,trec lacul pe un pod.John a zis ca coborârea e nasola.Dacă John zice ca e nasol atunci e de belea.Cu frâna de mina trasa,cobor cu 2 m pe minut și îmi fac cruce cu limba în cerul gurii.

Urc in oraș. Imi amintesc ca e Sf. Maria azi.Intru in biserica si zic doua rugăciuni. Ma rog pentru mama și pentru Ana.

Ies din biserica,mănânc la un bar un boccadilios cu hamon ( sandwich cu jambon ) și voinicește la ora 13 pornesc în ultimii 7.8 km.

Si vad ca drumul urca ! Bag picioarele ! Tot ce am coborât acum 2 ore,urc înapoi

Ajung in vârf,ma uit pe harta lui John si constat ca ultimii 6 km sunt de-a lungul soselei.

Bai,frate ! Cu soarele în cap ,merg. Si merg…și bag…și cald….si trec pe lângă mine hoarde de pelerini…si nu vad nimic în fata …si ma lasă nervii.Ma opresc,beau apa,repornesc…si nu mai ajung.

Ultimii 2 km i-am facut mai mult innotind ( dind din mâini si din picioare ca un peste pe uscat )

Si finalmente….ajung !!!! Ca sa va imaginați: Gonzar e un sat care are 7 case ! 7 ! Ca le-am numarat.

La soseaua principala e Xunta ( pensiunea-albergue cu paturile la comun ) lângă e grajdul si birtul.

Iau PENULTIMUL pat din dormitorul cu 60 de paturi.

In acest moment,ca într-un film de Kusturica,in satul cu 7 case la birtul comunal beau bere 60 de turiști care vorbesc toate limbile pământului,lângă grajdul comunal.

Draga John.De mâine te ascult. Daca tu zici ca tre sa dorm in X localitate înseamna ca știi tu de ce.

Pe lângă noi trec pelerini disperați ca nu mai sunt locuri…si trebuie sa își continue drumul.

Linga mine deja se fac rezervări prin telefon pentru următoarea etapa.

Eu nu vorbesc spaniola.Deci nu fac nici o rezervare. Până la urma o sa dorm și eu undeva.

Dana,la 85 km de Compostela,beau cola,lângă grajdul comunal dintr-un sat din nordul Spaniei.

Cine zice ca viata nu e minunata ?

 

DSCN3627

DSCN3629
Mai am 100 de km …. !!!!!

 

 

DSCN3636

DSCN3634
Liz.Am intilnit-o la birtul satului.Pauza de cafea.

 

DSCN3648
Urmatoul birt……pauza…..

 

 

DSCN3635
Sa mai luam o pauza…. zic…..

 

DSCN3642
V-ati prins.Urmatoare statie:Portomarin….

DSCN3654

 

DSCN3665
In pas marunt catre Portomarin….
DSCN3667
Ca sa ajungi in oras trebuie sa urci scarile astea.WTF ?????

 

DSCN3668
Victorie !!!!!!

DSCN3671

 

DSCN3683
Ghem.Set.Meci !!!! GONZAR !!!!!!!!!
DSCN3676
Penultimul pat .DE SUS !!! .Dupa ziua de azi,e bine.Nu…rectific…E PERFECT !!!!!!

 

 

 

Ziua 10

Pe 16.08.2014, la 19:44, „Dana Chioran”  a scris:

Ziua: socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg,plus bonus : apa,fraierul și pitipoanca-)))

 

Dupa ziua de ieri din câmp hotărăsc sa ma opresc in orașul recomandat de John,Palas de Rei.

Deja visam la minunata pensiune: cu jacuzzi dacă se poate , masaj si sangria.

Dupa ziua de ieri când am băgat 26 de km azi…18 km…deci parfum…

Ma trezesc dimineață….si după 1.7 km de bezna totala apare primul semn de civilizație : birtul din sat ! CAFEA !!!!

Sa ne înțelegem: pe Camino satele marcate pe harta sunt formate din 3-4 case,grajdul comunal și obligatoriu BIRTUL satului.

Gratias DIO pentru toate birturile înșirate de-alungul Camino.

Ajung la birt si în fata mea 10 pelerini….si aștept o ora pina tanti imi da cafea ! ( Ca toți din fata mea au comandat croissante si suc și tot felul de chestii de ronțăit…

Aștept cuminte,și intre timp începe soarele sa răsară.

Am văzut până acum 10 răsărituri de soare,dar asta a fost cel mai spectaculos.

Merg relaxat.Frumos.Flori pe margine. Vint!

Hai ca zi cu vânt nu am mai prins !

Ma îndreptam vertiginos către civilizație ! Ce naiba,Palas de Rei are 4500 de locuitori.Deci BIG ! HUGE !

Primii 8 km imi rad rapid.Fac pauza la toate birturile din traseu.

Mai am 4 km după harta lui John,și nu vad nimic concret în fata.Doar pădure. Nici o casa,o turla de biserica !

Merg ce merg, deja visam ca ies din pădure și intru în minunatul oraș !

Mai am 2 km ! Vad tabla cu numele orașului. Nici vorba de civilizație !

Ce mama masii ! Unde sunt  aia 4500 de oameni??O biserica,un mol,ceva ?

La prima intersecție se oprește un nene și ma întreabă dacă merg la Palas de Rei .Zice ca ma duce el.Ma urc in mașina si îmi spune ca sunt linda ,ma întreabă dacă sunt casar ( căsătorita) ,da ala mărunt din gura și eu tac ca boul! Aveam o problema  : unde naiba e orașul la care visez de ieri ?

Dupa 1.2 km de coborâre pe o strada,oprește și zice: gata am ajuns.

Ma dau jos în intru în oraș: o singura strada care înconjoară centru format dintr-o clădire ,bănuiesc ca primăria. Dezolant.E cel mai urât oraș prin care trec.Un amestec de clădiri neterminate,mizerie,paragina peste tot !

Îmi cade fata !

UNDE E JACUZI-ul  MEU ?

Imi iau rucsacul ma uit pe harta,îmi bag picioarele în minunatul oraș la care am visat ca o bovina și o iau din loc !

Mai bine la vaci !

John zice ca sunt 2 pensiuni la 3.5 km.

Ma mișc înjurând în limba romana.

La prima pensiune nu stau,mi se pare ca prea e la drum .

Ajung la a doua pensiune.Parfum ! E o veche casa reconstruita numai din piatra și lemn pe malul unui pârâu.

E ora 14 și eu îmi găsesc pensiunea la care am visat.

Mănânc relaxata,îmi dau TOATE HAINELE la spălat ( cu mașina de spălat ) .Ce mai,boierie.

Dau sa ma duc sa îmi iau o bere și constat ca nu mai am bani mărunți !!! Mai am o foaie de 500 de euro și 2 carduri !

O întreb timid pe aia de la recepție dacă are sa îmi schimbe 500 de euro.Se uita la mine ca la mașini străine !

Sunt în mijlocul unei păduri,din nordul sărac al Spaniei,am bani și carduri care nu îmi folosesc la nimic !!!!

Mi-am stors ultimii mărunți. Mai am 3 euro și 78 de cenți. Am constatat ca exista și monede de 1 eurocent-)))

Cu o grămada de bani în buzunar care nu îmi folosesc la nimic,până mâine ,în primul oraș care e la 12 km de aici,mai am bani de o cafea mâine dimineață .

Mâine,o tura de 25 km.deci o sa ajung și eu într-o vreme. Albergue municipal cu 120 de paturi ma așteaptă.

 

Dana,la 61 km de Compostela,leftera.

 

 

DSCN3699

 

 

DSCN3718

 

 

DSCN3719

DSCN3714

 

DSCN3710

 

DSCN3727

 

DSCN3716

 

DSCN3731
Palas dei Rei

 

DSCN3733

 

 

 

 

From: Dana Chioran  Sent: 08/17/2014 02:21 PM GMT

Subject: Ziua 11

Ziua Frank Sinatra ,sau Draga John,Draga Camino…..

 

Pornesc cu noaptea în cap. In același timp cu mine pornește și tipul care a dormit în patul de deasupra mea. Aseară a fost drăguț și m-a invitat la cina,dar eu am refuzat politicos ( ca doar aveam doar 3 euro ).

O luam din loc prin pădure. Aprind lanterna și bâjbâi printre poteci.

Aflu ca pe tip il cheamă Frederick e din Suedia și are 24 de ani.Ii cade fata când ii spun ca am 45 și zice ca par cu mult mai tânăra.

Ma întreabă de ce fac Camino,și dam marut in gura până facem 4.7 km.Ne oprim la cafea,apoi ne despărțim si ne dam întâlnire în 19 la Santiago.

Fara sa îmi dau seama cum,fac 12 km și ajung în Melide,orașul de pe drum.Nici țipenie de om pe strada,aceeași strada lunga….trec prin oraș pe străzile lăturalnice și ajung în centru.Vad ceva agitație,întreb unde e o banca ca sa îmi schimb cei 500 euro,ajung la banca dau sa intru și ÎNCHIS!

Intru în ABC de lângă și întreb dacă are sa îmi schimbe 500 de euro si când ii arat bancnota aia se sperie efectiv. Zice ca nu crede ca are cineva sa îmi schimbe si îmi spune ca azi banca e închisă !

WTF ?? ? E cumva sâmbăta/ duminica azi ? Chiar ce zi e ?

Asta e….Bag cardul în bancomat și scot banii sa îmi ajungă până revin.Ieri aveam 3 euro și acum am bani sa mai fac încă o data Camino !

Ies rapid din oraș. Nu găsesc nici o terasa deschisa. ( Chiar ce zi e ? ).Intru la o patiserie și îmi cumpăr niște porcarii dulci .

John zice ca azi drumul e 50 %pădure,50% drum.

Intru într-o pădure și ma trezesc ca cânt !

Vreo 2 ore am cântat My Way a lui Sinatra,cu singurele 4 cuvinte care le știu.

Ajung la o terasa,mănânc o salata,sunt relaxata,sunt în grafic…ziua e minunata,viata e frumoasa…pasarele,fluturi,flori….

Într-un sat vad o biserica micutza, și intru.La intrare preotul ma întâmpina,un bătrânel de vreo 70 de ani. Îmi ia mâinile și ma mingie pe mina. Îmi spune ca sunt muy carinia. Dau sa îmi trag mâinile și nu mi le lasă. Ma întrebă de unde sunt si continua sa îmi spună ca sunt muy carinia.( In traducerea mea foarte frumoasa? Draguta ? )

Dau sa ies,intre timp mai apar pelerini .Preotul se hotărăște sa ne binecuvinteze..Mulțumim și ieșim.

 

DRAGA CAMINO ! Putem sa ne concentram si noi un pic ? Poți sa îmi trimiți,dacă te rog niște bărbați pentru mine ? Ieri ala cu mașina,care avea vreo 65 de ani.Azi dimineață Frederick care are 24 ani. Si finalmente un preot catolic de 70 de ani !

Ma cheamă DANA și am 45 de ani,ROMANIA.ai notat ? Nu am nici 20 ,nici 60. Te concentrezi un pic? Daca tot te-ai hotărât sa îmi trimiți cite un tip din juma în juma de zi .

 

 

Dupa faza cu preotul,pornesc hotărâta mai departe. Începe sa fie cald.deja sunt obosita si ma hotărăsc sa ma opresc unde zice John.

Ies din pădure la drum.La DRUM ! 35 de grade,cu soarele in cap încep sa URC.Da nu asa ! Urc de zici ca e Everest . Si urc. Si urc. Si cald. Si urc.

Bineînțeles ca tot ce m-am chinuit sa urc ,urmează sa cobor.Horror.Zic : CLAR,ma opresc unde zice John.Cu soarele în cap marsaluiesc in continuare.

DRAGA JOHN. Stiu ca ai zis ca 50% e padure si 50% drum,dar cine naiba s-a gindit ca 50% ala de padure va fi dimineata,de am bijbiit cu lanterna printre copaci si ceilalti 50% la amiaza in plin soare! Nu putea sa fie exact invers ?

Intr-un final,rupta ,ajung .Satul,localitatea minunata. In sfârșit îmi place ce îmi propune John ! Fericita intru  în albergue .Baba de la recepție in spune ca nu mai e NICI UN LOC.

Imi cade cerul pe mine !

Ma uit pe harta. Următoarea localitate,un oraș de data asta ,la 3.5 km,în urcare.

Ca o reptila,ma târăsc pe deal în sus.Nu ca curge apa pe mine! Sunt leoarca.Ma gândesc ca o sa rămân lata pe marginea drumului.

3.5 km la amiaza in Spania sunt crima.

Jur ca voi intra în primul albergue,nu contează cu citi în camera,nu contează cum.

Ma uit pe harta și constat ca prima locație e un hotel de 3 stele !

Ma târăsc și după prima curba ,apare hotelul !

Fara sa tresar,ma îndrept cu 100 pe ora către recepție. O întreb pe aia dacă are camere,se verifica ( eu ma rog ) zice ca da,dar costa 33 de euro și mie îmi vine sa o pup.

Scot rapid 33 euro și urc în camera !Am pat și baie și televizor.

Draga John,Draga Camino,ați auzit de Frank Sinatra ? E unul care cânta My way – )))

 

DSCN3745

 

DSCN3757

 

DSCN3754

 

DSCN3755

 

DSCN3756

 

DSCN3763

 

DSCN3767

 

 

DSCN3775

DSCN3771

 

DSCN3787

 

DSCN3777

 

 

DSCN3795

 

DSCN3796

 

DSCN3803

 

 

From: Dana Chioran  Sent: 08/17/2014 03:35 PM GMT

        Subject: Ziua 11 detalii tehnice

Azi am facut 24.4 km.

Sunt la 39.5 km de Santiago,deci la 2 zile .

Teoretic,daca ma iau dupa ghid,miine am o etapa de 19.4 km si poimiine de 20.1 km.

In mod normal nu ar fi nici o problema,doar ca poimâine trebuie sa ajung până la ora 12 în Santiago,ca sa ajung la slujba de binecuvântare a pelerinilor de la Catedrala,care reprezinta finalul Camino.

Am doua variante :

Ori tai mâine 15 km ( bus…taxi…) Si ajung mâine seara la Monte del Gozo ( muntele bucuriei…de unde se vede orașul Santiago ) și unde e o Xunta de 500 de persoane ,locul unde se aduna pelerinii pentru a celebra Camino ,înainte de ceremonia de la biserica de a doua zi,

Monte del Gozo e la 4.7 km de catedrala din Compostela.

Ori fac etapele normal cum mi le propune John și în caz ca sunt în întârziere iau bus ,taxi la intrarea în Santiago .

Porta de Santiago e la aprox 12 km de catedrala,și simbolic reprezinta finalul Camino,pentru ca după acest punct se intra în suburbiile orașului.

Orice hotărâre voi lua,mai am 1 zi si jumătate din Camino.

Avionul de întoarcere acasă îl am în 20 pe ruta Compostela-Barcelona-Munich-Cluj,sosesc acasă în 21 dimineață la ora 2 .

Dana,pelerin catre santiago di compostela

 

 

From: Dana Chioran   Sent: 08/18/2014 04:28 PM GMT

        Subject: Ziua 12 AM REUSIT !!!!!!

Sunt pe Monte del Gozo,la 5 km de Santiago de Compostela.

Azi am făcut  24  km pe jos,după un drum pe ultimii km agonizanți,pe o căldura insuportabila.

 

E ultima mea zi de Camino.Azi doar am mers.prin păduri de eucalipți ,prin sate,am urcat,am coborât. Am încercat sa ma bucur din tot sufletul de aceasta experiență incredibila.

 

Am făcut 320 de km.

Am crezut ca Camino e un drum drept ,cu o vreme călduță. Am descoperit ca pe Camino urci și cobori.

Am mers pe călduri insuportabile,pe ploaie,pe vânt,pe ceata,prin praf,prin noroi.

Mi-a fost cald,mi-a fost frig,mi-a fost bine.

Camino mi-a arătat limitele ,m-a învățat sa le accept și apoi m-a obligat sa le respect.

Am mers în ritmul meu.Au fost multi care m-au depășit,dar multi au rămas în urma mea.Camino m-a învățat ca toți mergem în ritmul nostru și mai devreme sau mai târziu ajungem la destinație.

Camino m-a învățat ca dacă transformi totul într-o cursa cu alții la sfârșitul zilei poate sa te doară,sa fi rănit,sa suferi. Daca însa mergi în ritmul tău,totul poate deveni o minune.

 

Camino m-a învățat ca putem sa vorbim limbi diferite,într-un fel sau altul la sfârșit tot ne înțelegem dacă ne dorim acest lucru.

 

Camino mi-a arătat ca drumul e marcat,totul e sa fi atent la semne. Daca pierzi drumul asculta-ti intuiția și vei ajunge cu bine.

Camino m-a învățat ca poți sa iți faci mii de planuri și totul sa se schimbe într-o clipa.atunci trebuie doar sa crezi și sa mergi mai departe bucurându-te de drum.

Camino mi-a demonstrat ca după ceea mai mare durere vine ceea mai mare bucurie.

 

Camino mi-a arătat frumusețea acestei lumi.

Camino m-a obligat sa reînvăț sa umblu,cu ochii deschiși,ca sa nu pierd frumusețea acestei lumi.

Camino mi-a demonstrat ca un salut spus din tot sufletul cu zâmbetul pe buze te poate încarcă de energie.

Camino m-a obligat sa ma bucur de lucruri simple și acestea mi-au fost de ajuns.

Camino m-a învățat în fiecare zi cite ceva despre mine. Si mi-a arătat ca fiecare etapa e importanta si minunata. Si m-a făcut sa ma bucur de fiecare .Fiecare etapa m-a pregătit pentru următoarea.

Am mers pe Camino singura.Dar nu am fost singura nici o clipa.

 

Am fost în aceste 12 zile LIBERA și FERICITA.

M-am bucurat de fiecare clipa petrecuta pe Camino.

Camino de Santiago de Compostela va rămâne pentru totdeauna în inima mea.

A fost cea mai minunata experiență  din viata mea.

Am visat la Camino 5 ani.Acum stau pe Monte del Gozo si privesc către Compostela care e la 5 km de aici.

Visul meu s-a împlinit.

Miine voi intra in Compostela.Miine voi fi în catedrala din Santiago și voi primi binecuvântarea adresata pelerinilor.

Voi mulțumi pentru ca am ajuns cu bine.

Voi mulțumi pentru toate binecuvântările din viata mea.

Ma voi ruga pentru mine,pentru Vlad,pentru toată familia mea.

Ma voi ruga pentru voi.Pentru copii voștri. Pentru familiile vostre.

Drumul către Compostela merge tot timpul către apus.Camino nu se termina aici.Merge către apus….

Va mulțumesc pentru toate gândurile vostre bune,pentru incurajările și emoția pe care mi-ați transmis-o pe parcursul acestei experiențe.

Si….pentru ca și voi sunteți pe camino-ul vostru va urez din toată inima BUEN CAMINO.

 

Dana,pelerin catre apus,din Santiago de Compostela,19 august 2014

 

 

 

DSCN3810

 

DSCN3806

 

DSCN3807

 

 

DSCN3816

DSCN3827

 

DSCN3825

 

 

DSCN3820

DSCN3839

 

DSCN3847

 

DSCN3821
JOHN.  Ghidul scris de John Brierley. Multumesc John.Love you.

 

DSCN3833
Cu 10 km inainte de Santiago…..

 

DSCN3818

 

DSCN3817

 

DSCN3841

 

DSCN3828

 

DSCN3843
Ultimul birt la care am baut cafea pe Camino….

 

DSCN3846

 

DSCN3855
La intrarea in Santiago…..in zona aeroportului.Aici fiecare lasa o amintire de pe drum.O poza,o incoana,o batista,o bandana…….

DSCN3858

 

 

DSCN3840
aproape de final…..

 

 

DSCN3856
aeroportul….Santiago e pe aproape….

 

DSCN3866

 

 

DSCN3871

 

 

 


 

 

Acestea au fost mailurile de pe Camino.Scrise acolo..

Nu cred ca as fi putut scrie ulterior despre Camino…

 

A 13 zi a fost  SANTIAGO DE COMPOSTELA.

In a 13 zi nu am mai scris nici un mail….

Pentru ca nu mai era nimic de scris…nimic de spus…

Drumul fusese făcut.

 

In a 13 zi…m-am trezit dimineața. La 6…deși orașul se întindea la poalele mele.

Trebuia doar sa trec strada…

Am intrat în Santiago lăsând în urma mea Camino….

Ziua a fost un amestec de emoție,regret ca totul s-a terminat.

Dupa 12 zile singur,tu cu tine ,natura, îngerii  și Dumnezeu ,brusc reintri în civilizația brutala,consumerista,agresiva.

Am ajuns în Santiago .Străzile erau încă pustii..era dimineață.

Am cautat oficiul de înregistrare a pelerinilor,ca sa îmi iau Compostela.

In fata oficiului,peste drum era o cafenea.Am intrat ,mi-am cumpărat o cafea,pe care am băut-o încet ,uitându-ma la pelerinii care intrau și ieșeau cu Compostela.

Nu m-am grăbit. Simțeam ca nu am nevoie de bucata aia de hârtie care sa ateste ca am fost pelerin pe Camino. Si am înțeles ( dacă mai era nevoie ) ,acolo,cu o cafea în fata,pe o strada din Santiago de Compostela ,ca intradevar,ceea ce contează e drumul.Nu diploma care sa ateste acest lucru.

M-am ridicat încet. Am intrat sa îmi iau Compostela. O sa o înrămez probabil..Sau nu…

M-am înregistrat,am primit Compostela si diploma care atesta ca am făcut 311 km.

Mi-am trecut numele și țara în registrul pelerinilor din ANNO DOMINI MMXIV .

Am intrat în catedrala și am așteptat slujba de binecuvântare.

Catedrala e impresionanta….

M-am așezat  și până la începerea slujbei …nu m-am gândit la nimic…doar am privit către altarul impresionat…

Au apărut preoții…si m-am uitat îndelung la  preotul german cu care am făcut Camino…care a intrat și el în altar sa oficieze slujba…

Știam regula deja…dacă pe Camino sunt preoți,aceștia intra în altarul bisericilor de pe drum și oficiază slujba alături de preotul paroh…

El,acest preot,a oficiat cea mai frumoasa mesa de binecuvântare ,pe Camino ,la Triacastella..

Înainte de începerea slujbei,se anunță numărul de pelerini și tarile din care sunt care au ajuns în aceea zi la Santiago.

 

Momentul în care s-a anunțat ca « azi..19 august au ajuns la Santiago..2580 de pelerini din următoarele tari…..Spania…Italia……ROMANIA …m-am simțit ca și cum as fi câștigat o medalie de aur la Olimpiada…

In aceea zi am fost singurul roman care a ajuns la Santiago….

I-am văzut cu coada ochilor pe italienii cu care am făcut Camino ca se întorc către mine discret și îmi zimbesc….și pe preotul german din altar cu face semnul crucii  binecuvântându-ma…

Nu am urmărit slujba.Eram suspendata într-un moment atemporal….vedeam ce se întâmpla în fata mea….și trăiam un moment de gratie divina în care mintea mea tăcea !!!

Momentul in care cei 6 calugari au dat drumul la Botafumeiro ( marea cădelnița din catedrala ) a fost impresionant…

Momentul e spectaculos…dramatic….înălțător…

Am ieșit din Catedrala și am rătăcit pe străzile din jurul complexului …

Mai aveam de îndeplinit un ultim ritual…sa ajung la mormântul Sfântului Iacob..sa ii mulțumesc pentru drum…și sa îmi spun dorința…

Se spune ca,la începutul Camino-ului iți poți pune o dorință….și Sfântul Iacob ți-o va îndeplini ca mulțumire ca ai făcut acest drum în cinstea lui…

Am stat  mult pe gânduri până sa reintru în catedrala…

Ce sa ii spun ? Ca nu mi-am pus nici o dorința ? Ca mi-a fost frica ca dorințele mele ipotetice pot fi niște porcarii ??? Ca de fapt nu știu ce sa ii cer ???

Am reintrat în Catedrală-…erau mii de oameni care stăteau  la rând sa intre la mormântul sfântului…

Am stat cuminte vreo 20 de minute și apoi brusc am ieșit din rând…..

Nu..nu știam ce sa ii spun….nimic din ceea ce probabil ca el nu știa-)))

I-am lăsat pe cei din spatele meu sa înainteze. Poate ca lista lor e mai urgenta și importanta ca a mea…care e o pagina alba…

M-am reîntors după câteva ore.Nu puteam pleca din Santiago fără sa trec pe la racla cu osemintele Sfântului Iacob.Am ajuns în mica catacomba.I-am mulțumit .Pentru tot.Pentru tot ce am și pentru tot ce nu am. Si pentru faptul ca am ajuns pe Camino……..

Spre seara,mi-am aruncat simbolic pelerina portocalie de ploaie  cu care am făcut aproape tot Camino și tricoul cu dungi pe care îl am de 100 de ani și pe care îl iubeam atât de mult.

Acest lucru se face simbolic la Finisterre ,când iți arzi hainele care te-au însoțit în călătorie,într-un gest simbolic..

Eu nu am mai ajuns la Finisterre,asa ca am îndeplinit și ultimul ritual într-un parc din Santiago….

In acel moment ,încheiasem Camino Frances…..

DSCN3883

DSCN3881

DSCN3887

 

DSCN3933

DSCN3916

 

DSCN3908

DSCN3892

DSCN3914

DSCN3917

 

DSCN3907

 

IMG-20140819-00135

 

 

DSCN3935

 

DSCN3945

DSCN3940

 

IMG-20140819-00145

 

 

Santiago de Compostela-20140819-00150

Santiago de Compostela-20140819-00143

 

IMG-20140819-00129

 

DSCN3949

IMG_0004

IMG_0006

 

 

 

6 comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. adryan55 spune:

  Ma bucur mult ca ai ajuns pe Camino. Sunt convins ca aceasta experienta te va face sa traiesti mai mult in PREZENT.

  Apreciat de 2 persoane

 2. manuelasanda spune:

  Multumesc pentru clipele în care m-ai ajutat să fiu din nou ACOLO.

  Apreciază

 3. Maria spune:

  Apuca-te de scris ca ai talent. Parca am fost si eu acolo

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s